Reklama
 
Blog | Milada Bendtsen

Dobré jídlo, dobré pití, to je základ živobytí

Dánská strava se od té české tolik neliší. Ale právě to odlišné stojí za povšimnutí.

Našinec by charakterizoval dánský jídelníček třemi pravidly:

1)     Co má být kyselé, je sladké

2)     Co má být sladké, je slané

Reklama

3)     Cherchez la lékořice aneb Ve všem hledej lékořici

První pravidlo

Nakládané okurky neviděly ocet. Anebo viděly, ale jen zdálky. Podobně je tomu s nakládaným zelím – je naloženo v horách cukru. (No, alespoň nějaké hory:)).

Zato čokoláda se jí hořká. Mléčná čokoláda není v kurzu.

Bonbóny s nápisem „kyselé“ by se spíše měly jmenovat „méněsladkénežtybeznápisukyselé“.

Druhé pravidlo

Sušenky jsou slané, a to od věnečků přes jakobyesíčka až po perníčky.

Třetí pravidlo

Dánsku by se mohlo přezdívat Země lékořice. Lékořice je ve všem.

Kromě bonbónů, pendreků a všemožných jiných sladkostí ji najdeme také ve zmrzlině, chlebu, likéru či čaji.

 

Tak nevím, jestli by si Dán na českém vepřu-knedlu pochutnal. Zelí by si asi přisladil, knedlíky olékořicoval (knedlík je cizinci obecně považovaný za druh chleba) a zákusek osolil:).