Reklama
 
Blog | Milada Bendtsen

Domácí chléb a oběd

V Dánsku si každý peče chléb sám, jakož i housky. K pečení se nepoužívá žádná speciální domácí pekárna, ale zcela obyčejná trouba.

Když vás nějaký Dán pozve na oběd, nepočítejte s polévkou a hlavní chodem, ale právě se zmíněným domácím chlebem, obvykle ještě teplým, čerstvě upečeným. K tomu dostanete, co se v ledničce najde, od paštik, vajíček, salámů, sýrů až po uzené lososy, sledě v sladkokyselém nálevu a nakládanou řepu. Všechno kromě chleba je tedy studené.

Dán si vždy ukrojí chléb, namaže ho máslem a pak si na něj naklade, co mu na jazyk přijde. Typická je paštika s nakládanou řepou, skladkokyselý sleď s čerstvou cibulí nebo plátek čokolády. Ta se prodává ve speciálním plátkovém balení. Chléb vrchovatě pokladený výše zmíněnými pochutinami se pak pojídá pomocí vidličky a nože, metodou krájení na malé kousky.

K „obědu“ se pije černý čaj s doprovodem mléka.

Reklama