Reklama
 
Blog | Milada Bendtsen

Pivní advent

V Dánsku Vánoce začínají už v listopadu, a to prvním slavnostním stáčením vánočního piva.

Na pípě se na začátku listopadu objeví tradiční reliéf Santy Clause (nebo jiný symbol Vánoc) a Dánové se při této příležitosti přesunou do hospod, barů a restaurací, aby ochutnali letošní nadílku. Vánoční pivo teče proudem a Dánové pijí jako Dáni:)

Letos proběhne tzv. J-dag neboli Den vánočního piva, nebo Snestorm, tedy Sněhová bouře, právě dnes 1.11. a vánoční pivo se začne točit ve 20 hodin 59 minut.

A co je na tomhle vánočním pivě vánoční? Především je to cena – za pivo se platí vánoční přirážka. Asi proto, že je to vzácnost, kterou si člověk může dopřát jen v období pivního adventu. Vánoční pivo je také silnější a více hořké. Má pořádný říz, řekl by našinec (Dán by to těžko vyslovil:)).

Reklama

Vánoční pivo je ke koupi také v obchodech. I tam je cena vyšší než u obyčejného piva. Možná je plechovka či lahev se santo-clausovskou vinětou součástí vánoční dekorace, tedy na stole vánoční ubrus s vánočními motivy, na něm adventní věnec a vedle talířů s cesmínou a vánočními ozdobami (tedy jen na obrázku) vánoční pivo.

Tento druh sněhové bouře se těší velké oblibě, Dánové milují tradice. A vzhledem k tomu, že v listopadu se stmívá už po čtvrté hodině, proč se nezahřát vánočním pivem a neposedět s kamarády v hospodě?Každý volí jiný druh přezimování, Dánové tráví dlouhé zimní večery ve společnosti přátel a vánočního piva. Že by to mohlo být také obyčejné pivo? Ale kdepak! Vždyť je přece pivní advent!