Reklama
 
Blog | Milada Bendtsen

Kdo nevlajkuje, není Dán!

Vlajka je symbolem státu. V Dánsku ovšem také narozenin, výročí a dobré kvality.

Když má Dán narozeniny, uspořádá oslavu. Celý byt vyzdobí dánskými vlajkami a balónky s dánskými vlajkami, upeče dort, do něhož zapíchne malé dánské vlaječky, dánské vlajky umístí také podél cesty, která vede k jeho domu, a hlavně a především vztyčí dánskou vlajku, kterou má na žerdi na zahradě. Takhle se příchozí nemohou splést a už z dálky vidí, kde že se oslava koná. Také sousedi  oslavence si mohou díky vztyčené vlajce všimnout, že má někdo narozeniny, a případně přijít popřát.

Dárky bývají zabaleny do papíru, na němž figurují malé dánské vlaječky, i svíčky na dortu mohou mít vlajku.

Když má narozeniny kolega v práci, stojí mu na stole celý den dánská vlajka. To aby všichni věděli, že mu musí popřát. A že nejspíš také přinesl dort.

Reklama

Když slaví narozeniny nějaký obchod, jsou výlohy vyzdobeny dánskými vlajkami a pro zákazníky to znamená, že na všechno zboží bude sleva. A možná budou zakoupené věci zabaleny do dárkového papíru s vlajkami. Ale to nemůžu s jistotou říct:)

A teď pozor! Když je na zboží – nejčastěji potravinách – dánská vlajka, neznamená to, že by salám či okurka slavila dva či čtyři roky, alébrž je to znamením zaručeně dobré kvality. A proč? Protože je to vyrobeno v Dánsku. A Dánové nemají nejmenší pochybnost o tom, že co je vyrobeno v Dánsku, je vysoce kvalitní. Kromě „vlajkové“ indikace se dobrá kvalita dá poznat také podle názvu: řada dánských výrobků nese svou dánskost již v názvu, např. sušička Dandryer, termostat Danfoss nebo Danskvand – dánská minerálka.

Jedno ja každopádně jasné: kdo nevlajkuje, není Dán!